Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 24 вересня 2018 р.

Про Софію Батицьку

Львів. 2 лютого 1930-го року. Польська газета "WIEK NOWY". Текст передрукований українською в газеті "Поступ" 2 лютого 2000 року №19 (463).
"5 000 кандидаток змагаються за титул “Міс Полонія”. Львів’янка на першому місці
Цьогорічні вибори Міс Полонії викликали зацікавлення в цілому краю. Вони є головний предметом розмов в остатнім часі. Треба відзначити, що вибір у 1930 році є винятково складним через велику кількість зголошених кандидаток – на конкурс зголосилися більше, ніж 5 000 панянок з Варшави, Львова, Кракова, Познані та інших міст. Це є направду квіт краси. В числі кандидаток багато панночок з найліпших товариських сфер. Зі шпальт газет день у день закликають знані літерати, артисти і політики, аби всі брали участь у конкурсі. Сенсацією цьогорічного конкурсу є торжество провінції над столицею. На чоло висунулося двоє львів’янок: панна Христина Готлінгерівна і панна Софія Батицька. Краса тої остатньої широко репрезентована в журналах. У всіх 3 етапах конкурсу успіх львів’янок був безапеляційним. На першому етапі з 5000 учасниць 70 було відібрано до плебісциту, з них четверо львів’янок. У другому етапі голосування, в якому було відібрано вже 45 кандидаток, перемогла панна Христина Готлінгерівна – 27 698 голосів. На четвертому місці була панна Батицька – 15660 голосів. 3 етап “Міс Полонії” відібрав уже тільки 30 кандидаток. Знову таки перше місце посіла панна Христина – 3469 голосів, а п’яте панна Софія – 2188 голосів. Завтра розпочнеться остатній етап, котрий визначить 15 найвродливіших дівчат: Міс, 2 віце-міс і 12 “зірок краси”.
_________________________

На той час українці Галичини ще не мали власних художніх фільмів. У Львові кінематограф просували здебільшого поляки і євреї, яким належали кіностудії та кінотеатри.

Українці теж об'єднувались у фотографічні студії. Але в порівнянні з поляками у міжвоєнний період, мали значно гірше фінансування. У 1923 році у Львові українкою Сонею Куликівною створено студію "Соня-Фільм". Саме у цій студії творив свої перші кіноаматорські роботи знаменитий український фотограф, кінооператор і режисер. Згодом, він зніме перший повнометражний художній фільм Західної України. Для кількох локацій картини була вибрана Тернопільщина.
____________________

Та повернімось до новини "Нового Віку" за 02.02.1930 р. У ній згадується львів'янка Софія Батицька. Саме цю красуню оберуть "Міс Полонія" в 1930-му. Цього ж року вона завойовує титул "Віце-міс Європа". Їй тоді виповнилося 23.

Шкода, про життя Софії не знайшов жодної україномовної статті. Так, це більше легенда польського кінематографу, але вона народилася у Львові і перші її успіхи, кар'єрний злет, аплодисменти належать українській землі.

Батицька її покине.

У 1932-1934 пробуватиме підкорити Голлівуд, живучи в Лос-Анжелесі. Але її так і не запросили до зйомок в жодному фільмі. Софія повертається до Польщі і більше не знімається в кіно, виступає лише на театральній сцені.

Вийшла заміж за голландця. Переїхала жити в Антверпен. По війні знову їде в Лос-Анжелес з надією, що таки потрапить в Голівуд. Але не судилося. З собою забере матір.

Після смерті чоловіка, який забезпечував сім'ю, викладає курси мов. Софія вільно володіла аж чотирма мовами.

На старість залишилась "Міс Полонія-1930" одинокою. Її віддадуть у дім престарілих в Лос-Анжелесі, де й помре всіма забута в 1989-му.
__________________

Доволі цікавий епізод є в біографії львівської красуні. У фільмі "Моральність паді Дульської" (1930 рік випуску) демонструвались кадри, де акторка в дзеркалі розглядає свої коліна, литки і оголено трохи стегно. Це викликало шквал обурення серед світських левиць за надмірну еротику, в тому числі і у Львові. Тому львів'янку Софію Батицьку вважають предвісницею польського еротичного кіно.

У 50-х роках худ. фільм "Мораль пані Дульської" перезнімають на кіностудії ім. О. Довженка. У 2012 році на Х Всеукраїнському фестивалі «Тернопільські театральні вечори. Дебют» цю трагікомедію, а як в 30-х роках називали міщанський фарс, презентувала Кафедра театрального мистецтва Тернопільського національного педагогічного університету ім. В.Гнатюка.
Світлина із Всемережжя

Немає коментарів:

Дописати коментар